Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νίκος Αγγελόπουλος: «Κάνουν like στο facebook, αλλά όταν έρχονται στο χωράφι συνειδητοποιούν πως... δεν like»!


Στους απέραντους οπωρώνες των νομών Ημαθίας και Πέλλας, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και διακίνησης ροδάκινου στον κόσμο, οι ροδακινιές, χρειάζονται σχεδόν 5.000 ζευγάρια εργατικά χέρια κατά τη θερινή περίοδο, πρώτα για το αραίωμα και στη συνέχεια για τη συγκομιδή της παραγωγής. Οι δύο νομοί διατηρούν υψηλά ποσοστά...
ανεργίας, με έναν στους τρεις κατοίκους τους και έναν στους δύο νέους να είναι χωρίς δουλειά, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα γυρίζουν την πλάτη στην εποχική αγροτική εργασία που τους προσφέρεται. «Η δουλειά στο χωράφι είναι σκληρή. Δεν είμαστε εμείς γι' αυτά. Ας συνεχίσουν να την κάνουν οι Αλβανοί...», συνεχίζουν να λένε αρκετοί.
Η οικονομική κρίση και η έξαρση της ανεργίας θα άλλαζε αυτή την αντίληψη, σκέφτηκαν κάποιοι, και πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν Έλληνες εργάτες γης.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας εξέδωσε ανακοίνωση-πρόσκληση και την έστειλε σε περιφέρειες, δήμους και ΜΜΕ, καλώντας ενδιαφερόμενους ανέργους από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν για τέσσερις μήνες στην περιοχή. Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε τετράμηνη απασχόληση έξι ημερών την εβδομάδα, με ημερομίσθιο 23 ευρώ, με παροχή και στέγης για όσους το επιθυμούν.
Άνοιξαν σχετικό λογαριασμό στο facebook, ανέθεσαν σε ένα μέλος τους να απαντά σε συγκεκριμένο τηλέφωνο και περίμεναν να κατακλυστούν από αιτήσεις, αλλά... διαψεύστηκαν.
«Την πρώτη εβδομάδα πήραμε μόλις 8 αιτήσεις κι από αυτές δεν ήταν καμία από την περιοχή μας. Από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κρήτη και άλλες περιοχές. Σκεφτήκαμε να το αφήσουμε ανοιχτό άλλη μία εβδομάδα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο. Συνολικά 27 ενδιαφερόμενοι», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας, Νίκος Αγγελόπουλος.
Οι περισσότεροι που δήλωσαν συμμετοχή είναι νέοι άνεργοι, χωρίς εμπειρία από αγροτική δουλειά, αλλά και γυναίκες άνω των 50 ετών, που έχουν ανάγκη από εργασία.
Η πρόσκληση έπαψε να ισχύει πλέον και οι νέοι αγρότες απογοητευμένοι στρέφονται πάλι στη... γνωστή και δοκιμασμένη αγορά της Αλβανίας για αναζήτηση εργατικών χεριών. «Ένας παραγωγός στην Ημαθία, που σκέφτηκε το ίδιο με μας και πήρε μεμονωμένα τρεις Έλληνες στο χωράφι του, τους είδε να φεύγουν τη δεύτερη μέρα. Δεν άντεξαν κι έφυγαν», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος και προσέθεσε:
«Πολλοί είναι κι αυτοί που ενδιαφέρονται, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Κάνουν like στο facebook, αλλά όταν έρχονται συνειδητοποιούν πως... δεν like»!
Η σεζόν για τους οπωρώνες των δύο νομών ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και δύο εβδομάδες, με την έναρξη του αραιώματος των δέντρων και θα συνεχιστεί με τη συγκομιδή, το φόρτωμα και την παράδοση σε εμπόρους και μεταποιητές κομπόστας, που θα γίνει σταδιακά από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη διαδικασία αυτή θα χρειαστούν συνολικά 4.800 εργάτες γης.
Σύμφωνα με την Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας, στο διάστημα αυτό ένας εργάτης θα μπορούσε να έχει συνολικές απολαβές άνω των 3.000 ευρώ, αν προσληφθεί σε εργοδότη που έχει μεγάλες εκτάσεις και τον χρειαστεί για όλο το διάστημα των τεσσάρων μηνών. Αυτό θα περίμενε κανείς να αποτελέσει δέλεαρ σε ανθρώπους χωρίς εισόδημα.
Όμως, εκατοντάδες ροδακινοπαραγωγοί στράφηκαν και φέτος στα Τμήματα Αδειών Διανομής, καταθέτοντας δικαιολογητικά για την πρόσκληση μετακλητών εργατών γης από την Αλβανία. Με το νέο καθεστώς πρέπει πλέον να προκαταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά, ύψους 180 ευρώ τον μήνα για κάθε εργάτη, ποσό το οποίο στη συνέχεια θα κρατήσουν από τον μισθό τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου