Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Επιτυχημένη μουσική προσέγγιση των θησαυρών της παραδοσιακής ναουσαίικης μουσικής



Ήταν πράγματι μια δουλεμένη εκδήλωση με τραγούδια της Νάουσας με άλλη μουσική. Τα ακούσματα της Νάουσας και παραλλαγές τραγουδιών, αυτά με τα οποία πολλοί από...
το κατάμεστο δημοτικό θέατρο μεγάλωσαν και πορεύτηκαν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αλλά και οικείες μουσικές από πατινάδες των γλεντιών μας, όμως παιγμένα από μια άλλη ακουστική, με πιάνο, με ακορντεόν, με κοντραμπάσο, με βιολί. Τολμηρό, αλλά ωραίο. Και φυσικά η χορωδία ενηλίκων και η παιδική του πολιτιστικού συλλόγου φίλων του ωδείου Αριστοτέλης που μπήκε στη σκηνή με πατινάδα και τραγούδησε ζεστά, πειθαρχημένα.
Ο σύλλογος φίλων του ωδείου ‘Αριστοτέλης’ πέτυχε τον στόχο του. Όπως έγραφαν και στο ενημερωτικό τους σημείωμα, προσέγγισαν μια άλλη πλευρά των θησαυρών της παραδοσιακής ναουσαίικης μουσικής (Λένγκω, Μακρυνίτσα, Παπαράντου κ.ά.) με σεβασμό, που άλλες φορές άγγιζε κλασικές φόρμες κι άλλες ρεμπέτικες. Κι η οποία  σε συνδυασμό με τη δύναμη της ανθρώπινης φωνής και των μουσικών οργάνων δημιούργησε αντάξια ακούσματα, εμφύσησε υψηλά συναισθήματα, παρήγαγε πολιτισμό.
Σημαντικό στοιχείο της βραδιάς η πληροφορία, η υπόμνηση. Ο φιλόλογος Πέτρος Στοΐδης μάς ενημέρωσε γλαφυρά για την ιστορία των τραγουδιών, με θύμισε εποχές κοντών παντελονιών, με λόγια αλλά και εικόνες προβεβλημένες σε γιγαντοοθόνη.
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο:  Σοφία Στάμκου
Κλαρινέτο:  Παντελής Βογιατζής
Βιολί:  Μαρίνα Γκόργκατζε
Κρουστά:  Κωσταντίνος Διαμαντής
Κόντρα Μπάσο:  Λεβόν Γρηγοριάν
Ακορντεόν:  Παναγιώτης Παπαδόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου