Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

30 Αυγούστου 1949. Η λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου


Τον  Αύγουστο του 1949  τέθηκε σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση  το σχέδιο «Πυρσός» με στόχο τις θέσεις του ΔΣΕ στον Γράμμο και στο Βίτσι. Η πρώτη φάση του σχεδίου που ονομάστηκε «Πυρσός Α΄» ξεκίνησε στο Γράμμο, τη νύχτα 2 προς 3 Αυγούστου. Η επιχείρηση αυτή, που διήρκεσε μέχρι τις 8 Αυγούστου, ήταν παραπλανητικού χαρακτήρα, καθώς κύριος στόχος ήταν οι θέσεις των ανταρτών στο Βίτσι.

Η κύρια επιχείρηση προς το Βίτσι ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και έφερε την ονομασία «Πυρσός Β΄». Ο κυβερνητικός στρατός, που υπερίσχυε σε αριθμητικές δυνάμεις και πολεμικό εξοπλισμό και διέθετε αεροπορική υποστήριξη, κατόρθωσε μέχρι τις 16 Αυγούστου να εκκαθαρίσει πλήρως το Βίτσι. Ο κύριος όγκος των Ανταρτών του Βιτσίου διέφυγε προς τον Γράμμο, όπου διεξήχθη η τελική φάση της επιχείρησης Πυρσός με την ονομασία «Πυρσός Γ»΄. Η επίθεση του Εθνικού Στρατού εξαπολύθηκε στον Γράμμο στις 25 Αυγούστου. Έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό, η άμυνα των ανταρτών κάμφθηκε και στις 29 Αυγούστου ο ΔΣΕ εγκατέλειψε τον Γράμμο και διέφυγε προς την Αλβανία. Με την κατάληψη του Κάμενιτς στις 30 Αυγούστου έληξε το πολεμικό σκέλος του ελληνικού  Εμφυλίου, που είχε ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου 1946 με την επίθεση των ανταρτών στον Αστυνομικό Σταθμό Λιτοχώρου και επέφερε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ειδικά στον άμαχο πληθυσμό, αιματοκυλίζοντας την χώρα μας, στον εθνικό εμφύλιο σπαραγμό.

"Την 29/8 εκάστου έτους , μπαίνω ταπεινά στην εκκλησία και ανάβω δύο κεριά με την ίδια ευλάβεια. Το ένα για τους νεκρούς Έλληνες συμπολεμιστές μου και το άλλο για τους νεκρούς Έλληνες της άλλης πλευράς, που έπεσαν από δικά μας βόλια."
(+ Αντιστράτηγος Καρούσος Γεώργιος. Έλαβε μέρος στις μάχες του αδελφοκτόνου πολέμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου