Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

"Εικόνα της Παναγίας. Από την Νάουσα στην Αχρίδα". Γράφει ο π.Πορφύριος Προδρομίτης, Καθηγούμενος της Ι.Μ Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

Στις αρχές Οκτωβρίου εφέτος, 2016, βρεθήκαμε στο Μοναστήρι, τα γνωστά από τα Τραγούδια μας Μπιτόλια, γιά να εορτάσουμε με τους εκεί αδελφούς, τα 1100 χρόνια από την μακαρία κοίμηση του Αγίου Κλήμεντος. Πήγαμε στους ορθοδόξους αδελφούς μας, στα παιδιά του Αγίου Κλήμεντος. Είχαμε όμως την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Μπίγορσκι, εκατό περίπου χιλιόμετρα βορειότερα από την Αχρίδα.

Ο Γέροντας Παρθένιος έζησε ως δόκιμος στην Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, κοντά στον μακαριστό πλέον Γέροντα Γεώργιο, όπου έμαθε και άπταιστα ελληνικά. Πολλοί επίσης μοναχοί, ακολουθώντας τον Γέροντά τους, σπούδασαν στην Συμβασιλεύουσα και έμαθαν τα Ελληνικά. Εκεί στο Μπίγορσκι, είχαμε μία μεγάλη ευλογία. Ο Γέροντας μας μίλησε για ένα ιερό εικόνισμα, που τώρα βρίσκεται στο Μοναστήρι τους,Στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, αλλά προέρχεται από την Ημαθία. Προέρχεται από την Νάουσα.

Στην αρχή, σκεφθήκαμε ότι είναι η Εικόνα της

Μακαρίας, που έχει χαθεί εδώ και πολλά χρόνια, από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναούσης. Γιά αυτό το σέβασμα είχε γράψει ένα σημαντικό άρθρο ο κύριος Γαβριηλίδης Θωμάς. Αλλά οι επιγραφές που φέρει το πουκάμισο της Εικόνας έχουν και άλλες εκπλήξεις. Ας πάρουμε με την σειρά τα της Εικόνος: Είναι μία εικόνα περίπου 55Χ45 εκατοστών, με την Παναγία Βρεφοκρατούσα. Έχει ασημένιο πουκάμισο με πολλά σκαλίσματα. Αλλά και πολλές επιγραφές, στις οποίες θα επανέλθουμε, στην συνέχεια. Η επωνυμία της Παναγίας είναι «Παντάνασσα». Η όλη εικόνα έχει και μπρούτζινη θήκη, που έχει κρίκους και γιά ανάρτηση στον αλλά και γιά κρέμασμα στον ώμο κλπ, με λουριά. Στην πίσω πλευρά έχει επίσης σημαντικότατες επιγραφές. Σε μία από τις πολλές επιγραφές, αναφέρεται ότι η εικόνα προέρχεται από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αναφέρονται επίσης τα ονόματα όλων των δωρητών. Συνεπώς μαθαίνουμε πρόσωπα της παλαιάς Νάουσας. Η εικόνα πουλήθηκε από κάποιον που την έκλεψε. Έβλεπε ότι την προσκυνούν και την τιμούν πολύ στην Νάουσα, και σκέφτηκε πως θα κοστίζει πολύ. Και έτσι την έκλεψε και την πούλησε. Τώρα, το εκεί Μοναστήρι λένε πως ευχαρίστως την επιστρέφουν, ύστερα από σχετική συνεννόηση. Η Εικόνα είναι θαυματουργή, και οι πατέρες διηγούνται τα θαύματά της.

Σύμφωνα με τις επιγραφές, η Εικόνα ανήκει στα κειμήλια πριν την Μαρτυρική Καταστροφή της Νάουσας. Έχει χρονολογίες των ετών 1798, 1799, 1893 στα μεταλλικά της εξαρτήματα. Τα σχετικά με αυτήν την μεγάλη ευλογία τα αναφέραμε στον Σεβασμιώτατο, γιά τα περαιτέρω.

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζουμε κειμήλια της Μαρτυρικής και Ιερής Νάουσάς μας, και μάλιστα πριν την Καταστροφή της. Πρώτα η λειψανοθήκη του Ασβεστοχωρίου και τώρα η Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου.

Μακάρι οι άγιοι και η Παντάνασσα Κυρία Θεοτόκος να πρεσβεύουν γιά την σωτηρία μας. Στην συνέχεια παρουσιάζουμε φωτογραφίες της Ιερής Εικόνας της Παντάνασσας Θεοτόκου του Αγίου Δημητρίου Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου