Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Στον "Όμιλο Γενίτσαροι και Μπούλες" το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Νάουσας επισκέφθηκαν τον όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα. Ο όμιλος στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο Μακεδονικού ρυθμού της δεκαετίας του 1860 στην τοποθεσία «Μπατάνια». Στην ουσία είναι ένα παραδοσιακό σπίτι με το μύλο δίπλα του, που παλιότερα κάλυπτε μια πλήρη
οικοτεχνία με σησαμοτριβείο, φούρνους και κελάρι με κρασιά.
Στο χώρο του ομίλου μάς υποδέχτηκε ο πρόεδρός του, κ. Αριστείδης Τόσιος, ο οποίος μας ενημέρωσε, τόσο για τη βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας όσο και για την ιστορία και το τελετουργικό αυτού του μοναδικού εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες»,  που λαμβάνει χώρα την περίοδο της Αποκριάς.
Σχετικά με την ιστορία του εθίμου, πιστεύεται ότι προέρχεται από την εποχή της αρχαιότητας και πήρε την τελική του μορφή την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε συνδέθηκε έμμεσα με τους εθνικούς μας αγώνες. Είναι ένα απόλυτα ανδροκρατούμενο έθιμο με αυστηρή τελετουργία, όσον αφορά την ενδυμασία και την τέλεσή του. Έχει συγκεκριμένους χορούς και πατινάδες για κάθε γειτονιά και καθορισμένο δρομολόγιο, που ακολουθείται πιστά από τα μπουλούκια των Γενιτσάρων.
Το Σ.Δ.Ε. Νάουσας ευχαριστεί θερμά τον κ. Τόσιο για την ενδιαφέρουσα ενημέρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου