Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ενας πρόδρομος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στις Αιγές και Χριστουγεννιάτικα ξωτικά στη Βέροια: τα εορταστικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας


«Η ειρεσιώνη σου φέρνει σύκα και αφράτα ψωμιά, σου φέρνει και μέλι μέσα στο ποτήρι και λάδι για να ψήσεις και μπουκάλι γεμάτο για να μεθύσεις και να πέσεις για ύπνο».
Έτσι τραγουδούσαν τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα, στολίζοντας κλαδιά ελιάς ή δάφνης με με μάλλινα νήματα, μικρά γλυκίσματα και καρπούς της γης, για να ευχαριστήσουν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά, με την ευχή και ο επόμενος χρόνος να είναι ευνοϊκός.
Το έθιμο αυτό αναβιώνουμε για μια ακόμη χρονιά στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών φέτος τα Χριστούγεννα, από τις 5
έως και τις 22 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή πολλών σχολείων της Βεργίνας, της Νάουσας και των Παλατιτσίων.
Τα παιδιά διακοσμούν φρούτα και ξηρούς καρπούς, και  τα δένουν σε κλαδιά ελιάς ή  δάφνης που τα στολίζουν με γιρλάντες από ακατέργαστο μαλλί και χρωματιστά νήματα. Ζυμώνουν "γλυκό ψωμί αφράτο" και, καθώς ψήνεται, αναζητούν μελωδίες για το τραγούδι της ειρεσιώνης, συγκρίνοντάς το με τα νεώτερα παραδοσιακά κάλαντα.
Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, μικρά ξωτικά βοηθούν δεκατέσσερα τμήματα νηπιαγωγείων της Βέροιας να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με ένα μουσείο, με την αφορμή των γιορτών, και τα βοηθούν να «μετατρέψουν» σκίτσα των εκθεμάτων του μουσείου σε χριστουγεννιάτικα στολίδια, για να «ντύσουν» εορταστικά τις αίθουσες του μουσείου….

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, efahma@culture.grthumbnail_DSC_9202.jpg








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου