Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ένταση και αποχωρήσεις από την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Χαρίεσσας

Ακόμα και η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, που ξεκίνησε με ευχές για την πρόοδο του δήμου, σημαδεύτηκε με αψιμαχίες και αποχωρήσεις, με αφορμή τη συζήτηση επί της πρότασης της εταιρείας «Φωτοβολταϊκά Πάρκα Βορείου Ελλάδος» για αναπροσαρμογή της σύμβασης από 3% σε 1,5%. Την αρχή έκανε ο κ. Βασιλείου, που είχε έντονη κόντρα με τον δήμαρχο κ. Κουτσογιάννη και τον ακολούθησε ο
κ. Τζουβάρας.
Η εταιρεία, που επικαλείται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα μας, προτείνει με την υπογραφή της νέας σύμβασης να καταβάλλει το 35% του οφειλόμενου ποσού στον δήμο και το υπόλοιπο ποσό, σε δύο δόσεις (από 25%) σε διάστημα 18 μηνών. Επίσης, προτείνει την επιστροφή έκτασης 200 στρεμμάτων στον δήμο από τη συνολική έκταση που της παραχωρήθηκε, γιατί δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει.
«Για να γίνει συζήτηση πρέπει να υπάρξει κίνηση καλής θέλησης από την εταιρεία» ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο δήμος θ' ακολουθήσει τη νομική οδό. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των 200 στρεμμάτων, είπε πως «δεν είμαστε αντίθετοι» (υπάρχει σχεδιασμός για την εκμετάλλευσή τους), αλλά για να προχωρήσει κι αυτό το ζήτημα, όπως ξεκαθάρισε, πρέπει να ξεκινήσει η καταβολή του 3%. Διευκρίνισε, τέλος, πως το θέμα τέθηκε στο σώμα προς συζήτηση κι όχι για τη λήψη απόφασης.
«Δεν δέχομαι να συζητήσω με κάποιον που μου οφείλει χρήματα. Πρώτα θα μου τα καταβάλλει και μετά θα τον ακούσω. Τα λεφτά είναι πολλά και είναι μεγάλο το βάρος, γι' αυτό δεν πρέπει ν' αποφασίσει γι' αυτό το ζήτημα μόνη της η συμπολίτευση», παρατήρησε ο κ. Τζουβάρας. Υποστήριξε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει στον δήμο στο ακέραιο, προτείνοντας τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα συζητήσει μαζί της τα νέα δεδομένα. «Δεν θα φορτωθώ εγώ τη χασούρα της εταιρείας. Το επιχειρείν έχει τα ρίσκα του. Αν είχε κέρδη η εταιρεία θα πλήρωνε περισσότερα στον δήμο;», αναρωτήθηκε.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αποστόλου σχολίασε: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται , αλλά υπάρχει και η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων.Το βασικότερο όμως είναι  ότι και αν αποφασίσουμε πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα έγκρισης της Αποκεντρωμένης διοίκησης που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων ή μέσω δικαστικής απόφασης και όχι με δική μας απόφαση, χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση κάποιου επίσημου νομικού οργάνου.».
Ο κ. Παρθενόπουλος ζήτησε να διευκρινιστεί αν τα στρέμματα που δεν χρειάζεται, πλέον, η εταιρεία ήταν απαραίτητα για την αδειοδότησή της.
Ο κ. Βασιλείου, που, όπως είπε, είχε την αίσθηση ότι «καλούμαστε να πάρουμε σήμερα μια απόφαση για το θέμα αυτό», επικαλέστηκε τον νόμο 4171/2012 παρ. 4, που επέτρεπε στα δημοτικά συμβούλια να μειώσουν την τιμή μισθωμάτων ακινήτων για ένα έτος, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει για  ακίνητα που μισθώθηκαν μέχρι τη 1/6/2010. Επειδή η άδεια της εταιρείας, όπως είπε, υπογράφηκε μετά την ημερομηνία αυτή, αρμόδια για τη μείωση της τιμής, πλέον, είναι μόνο τα πρωτοδικεία. Σε ό,τι αφορά την έκταση των 200 στρεμμάτων, δήλωσε κάθετα αντίθετος με την επιστροφή τους στον δήμο και αναρωτήθηκε» «Ποιος θα ψηφίσει για απεμπόληση δικαιώματος του δήμου;». Ζήτησε να μην ξανασυζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ταλαιπωρεί το σώμα εδώ και πολύ καιρό και πρότεινε την αναγκαστική είσπραξη των οφειλομένων. «Με την ίδια λογική, θα μας ζητήσουν όλοι οι μισθωτές μείωση των μισθωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μίσθωμα, ζητώντας από τον κ. Βασιλείου να μελετήσει καλύτερα τον νόμο. «Μου λέτε ότι δεν ξέρω να διαβάζω τους νόμους;», ρώτησε τον δήμαρχο ο κ. Βασιλείου. Ακολούθησε ολιγόλεπτη λογομαχία μεταξύ τους και ο κ. Βασιλείου, ιδιαίτερα εκνευρισμένος, αποχώρησε από την αίθουσα. Λίγο αργότερα τον ακολούθησε ο κ. Τζουβάρας, όταν ο δήμαρχος του ζήτησε να ξαναδιαβάσει τα λεγόμενα του, κάτι που ο δημοτικός σύμβουλος θεώρησε προσβλητικό.
Ο κ. Μπίλης είπε πως δεν χρειάζονται ν' ανεβαίνουν οι τόνοι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα επιχειρηματιών. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φιλτράρει τη σύμβαση ο δικαστής». Κι αναρωτήθηκε: «Γιατί να μας ταλαιπωρούν αυτοί οι άνθρωποι;».
Να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ζήτησε ο δήμαρχος. «Τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Βασιλείου για το θέμα, κατηγορώντας μας ότι καθυστερούμε να λάβουμε απόφαση». Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι ο λαϊκισμός» Όλοι γίνονται ήρωες με ξένα λεφτά πάντα».
«Πρέπει να δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος», υποστήριξε ο κ. Στογιάννης, που ήταν αντιδήμαρχος Ανθεμίων, όταν είχε υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία. «Με καίει πολύ το ζήτημα», είπε, τάχθηκε κατά της μείωσης του 3% και ζήτησε «να περιμένουμε να δείξει η εταιρεία μια κίνηση καλής θέλησης». «Αν πτωχεύσει η εταιρεία, θα πάρουμε τα χρήματα που μας χρωστάει;», ρώτησε ρητορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου