Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ανδρέας Ξανθός: Δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Νάουσας

Το Νοσοκομείο της Νάουσας ήταν το πρώτο που επισκέφθηκε κατά την περιοδεία του στην Ημαθία , το πρωί της Τρίτης 13ης Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, έχοντας μάλιστα συζήτηση με τους φορείς  του Νοσοκομείου, αλλά και της Νάουσας, που κράτησε πάνω από  δυόμιση ώρες. Στην επίσκεψη του παραβρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου και κ. Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος του ΙΣΗ κ. Διαμαντόπουλος,ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία κ. Τσαπαρόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Κωστόπουλος, εκπρόσωποι των γιατρών, των νοσηλευτών, του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου κ.α. Ο κ. Ξανθός
ξεκίνησε την τοποθέτηση του με την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του Νοσοκομείου Νάουσας. Επεσήμανε ότι το ΕΣΥ από το 2016 έχει θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων-προσλήψεων, ενώ η κυβέρνηση του έδωσε στην υγεία το 5,2% του ΑΕΠ, όταν το παράλαβε στο 4,6%. «Αν θέλουμε να έχουμε ένα σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να πάμε σε μια πιο ευρύχωρη χρηματοδότηση. Δικό μας πολιτικό σχέδιο συρρίκνωσης των Νοσοκομειακών δομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους δεν υπάρχει. Στηρίζουμε το ΕΣΥ με ιεράρχηση των προβλημάτων και με ισόρροπο τρόπο», τόνισε ο κ. υπουργός.

Σύγχρονο Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αξονικό τομογράφο

Ο  κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην έλλειψη αξονικού τομογράφου από το Νοσοκομείο της Νάουσας εδώ και πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει έννοια σύγχρονου Νοσοκομείου χωρίς αυτόν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του 2018 θα έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο, επισημαίνοντας την δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης σε διαγωνισμούς προμηθειών.

Έφυγαν 18.000 γιατροί από την Ελλάδα εξαιτίας του μνημονίου

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης γιατρών στην Παθολογική Κλινική είπε ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, αφού εξαιτίας του μνημονίου έχουν φύγει για το εξωτερικό 18.000 γιατροί! «Έχουμε αντικειμενική δυσκολία σε ορισμένες περιοχές, αφού υπάρχει και η γνωστή… αστυφιλία στο ιατρικό προσωπικό , ειδικά σε ειδικότητες που μπορούν να ανοίξουν εύκολα ιατρείο, όπως οι παθολόγοι και οι παιδίατροι» είπε ο κ. υπουργός, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα στοχευμένης ενίσχυσης της Μαιευτικής Κλινικής, στην οποία υπάρχει μόνο ένας μαιευτήρας! Παράλληλα είπε ότι το Νοσοκομείο της Νάουσας ενισχύθηκε με επιπλέον ποσό της τάξης των 700.000 στον προϋπολογισμό του το 2017. «Είναι δυνατόν να θέλουμε να κλείσουμε ένα Νοσοκομείο και να ενισχύουμε τον προϋπολογισμό του;» αναρωτήθηκε.





Διασυνδέσεις Νοσοκομείων

Στην τοποθέτηση του δημάρχου Νάουσας κ.Κουτσογιάννη, στην σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο γραφείο του κ. διοικητή, για αποσύνδεση των δυο Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ο κ. Ξανθός είπε. «Είναι ένας μνημονιακός όρος. Μια παρέμβαση που δεν έλυσε, αντίθετα δημιούργησε προβλήματα. Το πρόβλημα δεν είναι το διοικητικό πλαίσιο, αλλά η έλλειψη προσωπικού. Οφείλει να στηριχθεί η λειτουργία των Νοσοκομείων εν τοις πράγμασι. Υπήρξε συνειδητή γραμμή υποβάθμισης των  Νοσοκομείων στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχω ζητήσει από τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ (σ.σ ο κ. Κίρκος συνόδευε τον υπουργό στην διάρκεια της επίσκεψης του στην Ημαθία) να ετοιμάσουν την αποτύπωση αντίστοιχων περιπτώσεων. Η σημερινή της διοίκηση με συντονισμένη προσπάθεια κατανέμει ισόρροπα τους διατιθέμενους πόρους.

Υπαγωγή στην Γ΄Ζώνη Κινήτρων

Για το αίτημα της υπαγωγής στην Γ΄Ζώνη Κινήτρων, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η έλευση γιατρών κρισίμων ειδικοτήτων, όπως οι παθολόγοι, ο κ. Ξανθός  είπε ότι το εξετάζει για μια σειρά Νοσοκομείων, όπως και αυτό της Νάουσας.

ΕΚΑΒ



Στην τοποθέτηση του κ. Ξανθού για τον στόλο του ΕΚΑΒ, ο οποίος είπε ότι έχει ανανεωθεί το 1/3 του στόλου, χωρίς όμως να γίνει ίση κατανομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρενέβη ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μαυρογιώργος, επισημαίνοντας ότι αναμένονται 3 νέα ασθενοφόρα στην Ημαθία, ως δωρεά από την διοίκηση του αγωγού TAP, αλλά δεν υπάρχει διασωστικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση του ολοκληρώνει τις προσλήψεις διασωστών σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου