Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πολύωρη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο, με διαφωνίες για την αισθητική των ανεμογεννητριών και… έναν έρωτα μεγάλο!



Οι επενδύσεις αιολικών πάρκων στο Βέρμιο δύο. Μία μεγάλη (522 MW), μία μικρή (20 ΜW). Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία… περίπου θετικά για τη μεγάλη, αρκεί να γίνει πιο μικρή, κι αρνητικά κατά πλειοψηφία για τη μικρή. Ακόμη, οι...
επιφυλάξεις του δήμου ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι σχεδιασμοί για τις νέες πίστες στο χιονοδρομικό κέντρο, απαντήθηκαν από την εταιρεία με την έγκριση που πήρε η επένδυση από το υπουργείο τουρισμού, που προφανώς ούτε εκείνο δεν έλαβε υπόψη του την επένδυση στο χιονοδρομικό! Τέλος, μετέωρο έμεινε το ερώτημα όλων για τον λόγο που οι επενδυτές (αν και σχεδιάζουν το έργο εδώ και μια επταετία) δεν ήλθαν νωρίτερα να ενημερώσουν και να σχεδιάσουν το έργο σε συνεργασία με τους τρεις δήμους (Νάουσα, Βέροιας, Εορδαία), αν και έχουν από καιρό προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο με τον Δασικό Συνεταιρισμό Σελίου.
Αυτό ήταν το… ρεζουμέ από την πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, που δεν μας φώτισε και πολύ, αφού ακόμη και οι επενδυτές μάς μπέρδεψαν με τα επιχειρήματά τους. Η μεν ‘Αιολική Βερμίου’ τόνισε ότι οι 174 (!) ανεμογεννήτριες στο βουνό είναι πολλές έτσι ώστε να είναι οριακά κερδοφόρα η επένδυσή τους, απαντώντας στην ουσία αρνητικά στο αίτημα του δήμου για κατάργηση των 18 πυλώνων (καταργούν 3-4 μόνο) που βρίσκονται κοντά στις νέες πίστες του χιονοδρομικού (από τον πιθανό ‘μεγάλο’ επενδυτή). Η δε ‘TERNA’ αρκείται στην παρουσία μόλις 10 ανεμογεννητριών στο δικό της έργο για να βγάζει κέρδη. Ωστόσο είναι αντιδεοντολογικό να σχολιάσει τις θέσεις άλλης εταιρείας…
Ως προς τις ‘γραμμές’ των παρατάξεων; Εκεί είχαμε διαρροές μόνο στη μείζονα μειοψηφία. Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου ψήφισε την εισήγηση Καραμπατζού στο θέμα της ‘Αιολικής’. Ο Βασίλης Γώγος ομοίως, αφού ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις του στην εισήγηση, το ίδιος και ο κ. Σέπκας. Ίλια, Παρθενόπουλος, Τεληγιαννίδης Υφαντίδης και Φουντούλης ψήφισαν υπέρ και των δύο επενδύσεων, αρκεί να τηρούν τη νομοθεσία. Ενώ αρνητικοί (όχι όμως στις ανανεώσιμες πηγές) ήταν οι Γιώργος Καρτσιούνης και Λάκης Λακηνάνος.

Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο…
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, και τις επενδύσεις μία-μία.
Στην εισήγησή του για την επένδυση της ‘Αιολικής’ ο δήμαρχος κ. Καραμπατζός τόνισε ότι η παράταξή του πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές, όμως πάνω από όλα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρέπει να υπάρχει ισοζύγιο. Δίνεται βάρος στο Βέρμιο από τις εταιρείες λόγω γειτνίασης με τα εργοστάσια της Πτολεμαϊδας. Όλες οι επενδύσεις στο βουνό μας φτάνουν στο 1 GW, όταν η χώρα έχει ανάγκη 10 GW ετησίως! Τα 522 MW της επένδυσης είναι το 7% του συνολικού 20% που πρέπει η χώρα μας να παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το 2020; Γιατί όλα στο Βέρμιο λοιπόν; Δεν θα γίνει το Βέρμιο ο μπαζότοπος της χώρας», τόνισε ο δήμαρχος, αναφέροντας επίσης και τα 104 χλμ. δρόμων που θα ανοιχτούν για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών στη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.
Τονίζοντας ότι οι νέες πίστες του χιονοδρομικού κέντρου απέχουν μόλις 600 μέτρα από τους πυλώνες, πρότεινε να φύγουν οι 18 πυλώνες της επένδυσης (από τις συνολικά 77 στα όρια του δήμου Νάουσας). Παράλληλα ζήτησε μια σειρά μελετών (για τον επηρεασμό των νερών, της πανίδας και της χλωρίδας, της κτηνοτροφίας κ.ά.) τονίζοντας ότι διαφορετικά δεν θα εγκριθεί η μελέτη και απειλώντας μάλιστα με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεδομένου ότι η απόφαση του δήμου είναι γνωμοδοτική.
«Θέλουμε πειστικές απαντήσεις σε όλες τις επιφυλάξεις και παρατηρήσεις μας. Δεν θα βάλουμε το κάρο πίσω από το άλογο. Λέμε ναι στο έργο, σε πολύ μικρότερη ένταση και επιφάνεια, με τις έγγραφες δεσμεύσεις της εταιρείας», έκλεισε την εισήγησή του ο δήμαρχος.

Εδώ και επτά χρόνια ο σχεδιασμός
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων και την εισήγηση του δημάρχου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, αναφέρθηκαν στην αλλαγή της μελέτης που έκαναν μόλις ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό επέκτασης του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια, στην οποία καταργούν τρεις με τέσσερις ανεμογεννήτριες, δεδομένου ότι κατάργηση 18 σημαίνει -10% της επένδυσης, άρα πρόβλημα στη βιωσιμότητα του έργου που γίνεται οριακή. Ανέφεραν ότι στα επτά χρόνια που σχεδιάζεται το έργο έγιναν 15 επανασχεδιασμοί του, ενώ οι βελτιώσεις οδοποιίας που θα γίνουν θα είναι μόνον επιφανειακές. Για τα αδρανή υλικά απάντησαν ότι θα διατεθούν σε επιστρώσεις οδοποιίας, με θραύση στα μπετά των βάσεων των ανεμογεννητριών, με διάθεση στα τοπικά λατομεία κ.α. Για την αποκατάσταση του τοπίου μετά την 25ετία τόνισαν ότι προβλέπεται η αποψίλωση του συνόλου των εγκαταστάσεων, αν και θα προηγηθεί αίτηση επαναδειοδότησης για άλλα τόσα χρόνια.
Αναφερόμενοι στην εταιρεία τους τόνισαν ότι έχει εμπειρία κατασκευής αιολικών πάρκων σε πολλές περιοχές της χώρας (Πάτρα, Κρήτη, Εύβοια, Σκύρο κ.α.). Ενημέρωσαν ότι το Βέρμιο έχει αιολικό δυναμικό μέσης δυναμικότητας, γι’ αυτό και είναι μεγάλο το μέγεθος του έργου. Από τον τζίρο της επιχείρησης το 1,7% θα είναι έσοδο των τριών δήμων (από 400.000 για κάθε δήμο) και το 1% (270.000 ευρώ για κάθε δήμο) θα πηγαίνει στη ΔΕΗ για τη μείωση των οικιακών λογαριασμών των πολιτών.

Κοινή συνεδρίαση των τριών δήμων για την καλύτερη απόφαση
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών σύμβουλων.
Ιωσηφίδου: Το ζήτημα είναι το πώς θα κάνουμε πράξη τις ΑΠΕ. Θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι. Θα έπρεπε να έχουμε συνεργασία μαζί τους στον σχεδιασμό των δρόμων στο βουνό. Με έλεγχο των πάντων και τήρηση της νομιμότητας είμαστε υπέρ της επένδυσης.
Γώγος: Κι εμείς λέμε ναι, αλλά στο κατάλληλο μέρος και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ζητάμε γραπτές εγγυήσεις για την αποκατάσταση των δρόμων, μελέτη για τα νερά και για την αποφυγή των φυσικών καταστροφών. Θα πρέπει να γίνει κοινή συνεδρίαση των τριών δήμων για τη σωστότερη απόφαση για το σύνολο του Βερμίου.
Καρτσιούνης: Κι εμείς είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά ποιος ωφελείται; Κριτήριο των επενδύσεων είναι τα τρελά κέρδη των εταιρειών. Υπάρχει θολούρα στον κόσμο επειδή η μία επένδυση εγκρίνεται και η άλλη όχι.
Φουντούλης: Η βούλησή μας θα εκφραστεί μόνο ως προς τη μελέτη των περιβαλλοντικών; Όχι ως προς το έργο; Εμείς ζητάμε την πλήρη εφαρμογή της μελέτης και αστυνόμευση του έργου διά των υπηρεσιών. Λέμε ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά δεν κάναμε τίποτε για υδατοπτώσεις, φωτοβολταϊκά και τώρα αιολικά. Δεν πρέπει να βάζουμε προσκόμματα συνέχεια σε ό,τι πάει να δημιουργηθεί. Εμένα θα μου άρεσαν οι ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του βουνού.
Παρθενόπουλος: Δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον από την επένδυση; Μόνο αρνητικά;
Βασιλείου: Νιώθω ότι εμπαίζομαι. Επτά χρόνια μετά, η εταιρεία δεν ήλθε σε επαφή με τους δήμους. Έπρεπε να έλθουν έγκαιρα να συζητήσουν πρώτα με εμάς. Δεν ψηφίζω την εισήγηση λόγω του έντονου προβληματισμού μου.
Βαδόλας: Η λιγότερο επιβαρυμένη επένδυση είναι το αιολικό πάρκο. Ωστόσο ζητώ έγγραφες διασφαλίσεις για την τήρηση των παρατηρήσεων της εισήγησης.
Ιτσκάρα: Πρέπει να βάλουμε όρια στην επένδυση.
Υφαντίδης: Περιέπλεξε τα πράγματα η συζήτηση, δεν φώτισε.
Μπουρδάνος: Με τρομάζει ο αριθμός των ανεμογεννητριών.

Αδιαπραγμάτευτη η απόσταση από το χιονοδρομικό
Το θέμα τελείωσε με τον δήμαρχο Τάσο Καραμπατζό να απαντά στα όσα ακούστηκαν. Τόνισε ότι το κοινό σπίτι όλων μας είναι το Βέρμιο. Αναρωτήθηκε αν χρειάζονται τόσες ανεμογεννήτριες για να ‘βγει’ η επένδυση, τη στιγμή που άλλες ‘βγαίνουν’ με λιγότερες. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει σκουπιδότοπος το Βέρμιο. Αναρωτήθηκε πώς συμφώνησε η εταιρεία με τον δασικό συνεταιρισμό Σελίου και δεν ήλθε για αντίστοιχη συμφωνία στους δήμους; Χαρακτήρισε ‘μη διαπραγματεύσιμη’ την απόσταση των πυλώνων από το χιονοδρομικό (στα 3 χλμ.). Πρότεινε την ενσωμάτωση της μελέτης του Κυνηγετικού Συλλόγου στην εισήγηση και επέμεινε στις άλλες μελέτες που πρέπει να γίνουν από την εταιρεία. «Περιμένουμε τις διορθώσεις, εγγυήσεις και δεσμεύσεις, και να έλθει το θέμα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλιώς θα απαντήσουμε με προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας», υπογράμμισε κλείνοντας.
Με την τοποθέτηση Καραμπατζού καλύφθηκε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βασιλείου και ψήφισε την εισήγηση.
Την αποδοχή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την τήρηση της νομοθεσίας, ψήφισε η παράταξη Ιωσηφίδου (πλην Παπαθεοδώρου).
Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποδέχθηκε να κάνει τις μελέτες που ζητήθηκαν (όπως έκανε και με τον δήμο Βέροιας), ωστόσο ‘αγκάθι’ εμφανίζεται η αιτίαση του δήμου για την κατάργηση 18 ανεμογεννητριών.

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος
Β΄ ημίχρονο…
Αρνητική ήταν η εισήγηση Καραμπατζού για το δεύτερο αιολικό πάρκο (TERNA). Τόνισε ότι είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του έργου. Έκανε λόγο για έρωτα των Ναουσαίων με το βουνό τους, μιλώντας για τον προβληματισμό που γεννούν οι εμφανείς πυλώνες και η οπτική ρύπανση σε περιοχές του βουνού επί της κορυφογραμμής του Βερμίου (‘Γράμματα’, ‘Άγιο Πνεύμα’, ‘Τρεις Οξιές’ και ‘Αεροπόρος’). Τόνισε ότι λείπουν και εδώ κάποιες μελέτες κ.λπ., ενώ το έργο θα επιφέρει διανοίξεις και τεράστιες παρεμβάσεις στα πέταλα των δρόμων, την ώρα που η ανταποδοτικότητά του (αν και δεν το θεώρησε το μείζον θέμα) είναι 70.000 ευρώ τον χρόνο στον δήμο. «Για τόσα χρήματα αξίζει μια τόσο οχληρή επένδυση;» αναρωτήθηκε και ζήτησε τη συνολική απόρριψη.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε στην επένδυση. 28 εκατ. ευρώ, 10 ανεμογεννήτριες, 5-6 μόνιμες θέσεις, πολλές θέσεις εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και προσφορά κοινωφελούς έργου στον δήμο.
«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό έργο χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το ισοζύγιο μετράει. Πόσοι ρύποι θα εξοικονομηθούν; Όσο για την αισθητική, αυτή δεν είναι αντικειμενικά μετρήσιμη. Εξάλλου η ανεμογεννήτρια συμβολίζει και ένα καθαρότερο περιβάλλον. Οι καμινάδες της ΔΕΗ είναι καλύτερες;» είπε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβάσεις στους δρόμους.

Κομπογιαννίτικα πράγματα…
«Γιατί εδώ είστε αρνητικοί; Δεν κόβονται δέντρα και δρόμοι σ’ αυτή την επένδυση; Κι αν μας έδιναν περισσότερα χρήματα θα είμαστε υπέρ;» αναρωτήθηκε ο Λάκης Λακηνάνος, κάνοντας λόγο για… κομπογιαννίτικα πράγματα. Ο κ. Καραμπατζός απάντησε ότι στο συγκεκριμένο έργο είναι δημοτική η έκταση των δρόμων και δεν είναι χορτολιβαδική έκταση.
«Για ποιο λόγο έγινε η μελέτη Καρακώστα και αποκλείεται η ανατολική πλευρά του βουνού που έχει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο κ. Γώγος. «Εργαλείο κίνησης ήταν εκείνη η μελέτη», απάντησε ο δήμαρχος.
Αν είναι θεατοί οι δρόμοι στο βουνό από την πόλη, ρώτησε ο κ. Φουντούλης για να πάρει αρνητική απάντηση.

Όμορφη η παρέμβαση στην κορυφογραμμή
Θετική και στην επένδυση αυτή, πάντα με τήρηση της νομιμότητας, ήταν η κ. Ιωσηφίδου. «Θα θέλαμε πάρα πολύ να μας βελτιώσουν τον δρόμο για τα 3-5 Πηγάδια στο πλαίσιο των κοινωφελών έργων που μας υποσχέθηκαν», σχολίασε, ενώ χαρακτήρισε όμορφη την παρέμβαση με ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή του Βερμίου.
Υπέρ, αλλά στο σωστό χώρο και μέγεθος, επέμεινε ο κ. Γώγος, ψηφίζοντας όχι στην επένδυση από την ορατή στην πόλη πλευρά του βουνού.
«Προς τι η διαφοροποίηση υπέρ και κατά στα δύο έργα;» ρώτησε ο κ. Καρτσιούνης, απαντώντας παράλληλα ότι οι λόγοι είναι επικοινωνιακοί.
«Τα πολλά στο βουνό δεν τα θέλετε, τα λίγα δεν τα θέλετε, με προβληματίζετε…», σχολίασε ο Αχιλλέας Υφαντίδης.
«Συμφώνησα μαζί σας στο προηγούμενο, αλλά εδώ διαφωνώ. Θα το ψηφίσω», είπε ο κ. Σέπκας.
Για μεγάλη επιβάρυνση στην πλευρά του βουνού έκανε λόγο κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος. «Τα πάντα είναι χρήμα για κάποιους εδώ μέσα; Εμείς θα είμαστε που θα πούμε ναι σε όλα;» αναρωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου