Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

‘Όχι’ στην TERNA και ‘ναι’ (με μείον 18 ανεμογεννήτριες) στην ‘Αιολική’ λέει ο δήμος Νάουσας για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο



Αρνητική είναι η εισήγηση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Νάουσας στην υλοποίηση της επένδυσης για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου ισχύος 20MW στη θέση...
«Τρούλος» Βερμίου από την ‘Τerna’, στο θέμα που κυριαρχεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα (7μμ). Όπως σας είχαμε γράψει προ ημερών, ο δήμος δεν εγκρίνει την υποβληθείσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξαιτίας της τεράστιας παρέμβασης και καταστροφής του περιβάλλοντος που αναμένεται να γίνουν στη διάρκεια της τοποθέτησης 10 ανεμογεννητριών, σε περιοχές του βουνού επί της κορυφογραμμής του Βερμίου στις θέσεις ‘Γράμματα’, ‘Άγιο Πνεύμα’, ‘Τρεις Οξιές’ και ‘Αεροπόρος’.
Στη σχετική εισήγηση αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι στη μελέτη δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σχέδιο επέκτασης του χιονοδρομικού και την ανάπτυξη στην Ντορντόπολη, εστιάζεται το ζήτημα της οπτικής ρύπανσης από την πόλη της Νάουσας, ενώ δίνεται έμφαση στις έντονες και μεγάλης έκτασης επεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο μέχρι την περιοχή παρέμβασης και ειδικά στο χωμάτινο δίκτυο από την περιοχή ‘Κούτουλος’, ‘Μπαλκόνι’, ‘Καταφύγιο Πέντε Πηγάδια’, κορυφές ‘Βουλγάρα’, ‘Τρούλος’ κ.λπ., όπου θα απαιτηθούν νέες διανοίξεις πλάτους πολλών μέτρων, άρα και κοπής χιλιάδων δένδρων, κυρίως οξιάς.

Θετική γνώμη υπό προϋποθέσεις στο έργο της ‘Αιολικής’
Αντιθέτως, θετική είναι η γνώμη της υπηρεσίας στην επένδυση της ‘Αιολικής Βερμίου’, όμως με την προϋπόθεση της αφαίρεσης 18 ανεμογεννητριών (από τις συνολικά 77 της επένδυσης στα όρια του δήμου Νάουσας), διαφορετικά τονίζεται ότι δεν θα εγκριθεί η μελέτη, απειλώντας μάλιστα με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι 18 ανεμογεννήτριες που προβληματίζουν τον δήμο Νάουσας είναι κυρίως κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών. Στην εισήγηση κατατίθεται προβληματισμός για τον επηρεασμό των νερών, της πανίδας και της χλωρίδας, της κτηνοτροφίας, ενώ αναφέρεται και η απαραίτητη συγκατάθεση του οικισμού Άνω Σελίου που δεν υπάρχει.
Περισσότερα για το θέμα μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου