Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Νίκος Κουτσογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: «Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΕΤΑ θα συνεχίσουν να είναι απλήρωτοι και στον δήμο. Δεν θα οδηγήσουμε ξανά τον δήμο σε ατραπούς που δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα»

Στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου ξεκίνησε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας για το ζήτημα της ΕΤΑ Α.Ε και των εργαζομένων της, παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντωνίου (επιστολή έστειλε και η κα. Καρασαρλίδου η οποία απουσίασε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων της), των εργαζομένων της, πάλαι ποτέ δημοτικής ναυαρχίδας και των δικηγόρων τους και
εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου.Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στο χρονικό των προσπαθειών του για να βρεθεί λύση επί υπουργίας Κουρουμπλή, λύση η οποία αναιρέθηκε από τον διάδοχο του κ. Σκουρλέτη. «Πριν ένα μήνα κάναμε συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, παρουσία της κας. Καρασαρλίδου. Συζητήσαμε το θέμα της τροπολογίας, που πέρασε ένα μέρος του, αλλά και το κομμάτι εκείνο της τροπολογίας Κουρουμπλή, πριμ γίνει ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Το άρθρο 54 έλυνε το σύνολο των προβλημάτων. Ο κ. Μπαλάφας είχε επεξεργαστεί λύση μεταφοράς  κονδυλίων για τους εργαζομένους  από κωδικό δήμων που ήταν σε καθεστώς επιτήρησης. Υπήρχε μεγάλη δυνατότητα να γίνει. Το αίτημα μας ήταν να υπάρξει μισθοδοσία των εργαζομένων  για 2 χρόνια με ιδιαίτερη ευελιξία,  γεγονός που είχε δει με θετική διάθεση η τότε πολιτική ηγεσία . Δυστυχώς ο κ. Σκουρλέτης διαφοροποιήθηκε. Προσωπική του άποψη, δεν διαδέχτηκε υπουργό άλλης κυβέρνησης, αλλά συνάδελφο του. Μας πήρε  λοιπόν η μπάλα στις αλλαγές που ήθελε να κάνει.  Η κα. Καρασαρλίδου έφερε ένα κομμάτι της τροπολογίας που καλύπτει μόνο ένα κομμάτι της επιχείρησης και αυτό είναι η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων. Εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της χρηματοδότησης. 28 εργαζόμενοι  με κόστος 443.000 ευρώ ετησίως. Ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην παρούσα φάση. Δεν υπάρχουν χρήματα. Προτείναμε να καλυφθεί το ποσό για 2 πρώτα έτη. Με εκτιμόμενες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων ΕΤΑ και δήμου, θα επέρχονταν μια σχετική ισορροπία η οποία θα μείωνε το ποσό της επιχορήγησης για την πληρωμή των εργαζομένων. Στις 7 Φεβρουαρίου ο κ. Σκουρλέτης μας  είπε ότι θα το δουν οι οικονομικές  του υπηρεσίες. Έκτοτε δεν πήραμε απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Τέθηκαν και θέματα προσαυξήσεων, προστίμων του δήμου, καθώς και απαλλαγή μελών της διοίκησης από προσωπική ευθύνη.  Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να συνδράμει η κυβέρνηση την προσπάθεια προς όφελος εργαζομένων και τοπικής κοινωνίας.  Η ΚΕΔΕ  είναι σύμφωνη με τις θέσεις μας. Το ποσό της μισθοδοσίας των δυο ετών αγγίζει τα 650.000 ευρώ και είναι  απόλυτα διαχειρίσημο.  Να κανονιστεί με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση με Σκουρλέτη στην Αθήνα την επόμενη βδομάδα.   Συζητήσαμε με  τους νομικούς του κ. Σκουρλέτη για επέκταση του χρόνου πέραν τις 31 Μαρτίου που δίνει η τροπολογία. Προφανώς είναι επιθυμία όλων να τακτοποιηθεί θέμα, πρωτίστως προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων της ΕΤΑ.Εφόσον λυθεί το πρόβλημα θα τακτοποιηθούν και οι οφειλές σε ιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει καμιά εκκρεμότητα.Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΕΤΑ θα συνεχίσουν να είναι απλήρωτοι και στον δήμο. Δεν θα οδηγήσουν ξανά τον δήμο σε ατραπούς που δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου