Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Στην χάρη του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου πολιούχου των Ιωαννίνων και η εικόνα του στο τέμπλο της Μεταμόρφωσης Νάουσας!

Όταν πηγαίνω στα Γιάννενα νοιώθω την ευλογία της πόλης να προστατεύεται από τον Άγιο Νεομάρτυρα της, Γεώργιο τον Πολιούχο της, που μαρτύρησε στις 17 Ιανουαρίου του 1838. Βλέπετε οι Γιαννιώτες έπραξαν αυτό που δεν μπόρεσαν οι Ναουσαίοι για τον Πολιούχο τους, όπως και για τους 2.000 και πλέον νεομάρτυρες της πόλης (σ.σ αν και έχω ορατή την ελπίδα ότι σύντομα κάτι θα αλλάξει, παρά τον οχετό επιθέσεων εναντίον της εκκλησίας μας και των Αγίων της). Στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένο στην χάρη του Αγίου
Νεομάρτυρος Γεωργίου νοιώθεις έντονα την χάρη του σκηνώματος του. Όπως και στο σπίτι που έζησε, μπορείς να αισθανθείς την παρουσία του, να αφουγκραστείς την ζώσα πίστη του που χαριτώνει τους πιστούς. Ένα χρόνο μετά το μαρτύριο του , στις 10 Ιανουαρίου 1839 )στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Ναούσης, στον καθεδρικό ναό της πόλης, ο  αγιογράφος Γεώργιος εκ Σελίτζης (σ.σ Εράτυρα Κοζάνης) φιλοτεχνεί την εικόνα του Αγίου Νεομάρτυρα μας. Εικόνα του υπάρχει και στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Ναούσης, δείγμα της χάρης του μαρτυρίου του που σκιάζει όλη την σκλαβωμένη Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

 "Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ., ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά. Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα δε εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη. Πλήθος παραλύτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους. Ακόμη και «μια Τούρκα (Τουρκάλα) άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του αγίου και έτρεξεν εις μίαν άρρωστη Τούρκα, ήτις εθεραπεύθη αμέσως». Γι’ αυτό και στις εικόνες ο άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι, η πρώτη μάλιστα εικόνα του φιλοτεχνήθηκε 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του. Έπειτα, το λείψανο του, δωρήθηκε από τον Μουσταφά πασά στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιωακείμ και τάφηκε με τιμές δίπλα στο ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου" αναφέρει το αγιολόγιο του. Παραθέτοντας τις φωτογραφίες από τα Γιάννενα και τη Νάουσα, εύχομαι ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος να δέεται για τους ορθοδόξους χριστιανούς και για την πατρίδα μας και να μας προστατεύει από τα είδωλα και τα δαιμόνια .


Η εικόνα του αγίου από το παλιό τέμπλο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νάουσας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου